mandag den 20. januar 2014

Nyt om Studiefremdriftsreformen

Som en opdatering på sagen om fremdriftsreformen, bringer jeg her følgende mail fra Lykke Friis, prorektor for uddannelse på KU. Den var at finde i min ku mail d. 20. januar:


Kære studerende på Københavns Universitet  

Et begivenhedsrigt 2013 er netop gået på hæld, og 2014 er i sin spæde start. Jeg vil med mailen her ønske dig et godt nytår og give en status på Studiefremdriftsreformen. Det var pænt af dig.

Jeg har tidligere skrevet til dig angående reformen, som Folketinget vedtog i sommeren 2013. Studiefremdriftsreformen skal nedbringe studietiderne og vil uden tvivl komme til at sætte sit præg på Københavns Universitet i 2014.

Studiefremdriftsreformen er nu trådt i kraft og gælder for alle studerende - også dig. "Også mig"  - Ingen skal tro, dekan slippe uden om her. Den eneste undtagelse er kravet om "obligatorisk tilmelding til fag/kurser og dertilhørende prøver svarende til 60 ECTS hvert studieår". Det er også en rimelig stor undtagelse, en kæmpe sejr for de studerende, der har kæmpet mod reformen. Det gælder for nye bachelorstuderende fra september 2014, men først fra september 2015 for dig og alle andre nuværende bachelor- og kandidatstuderende. Begynder du på en kandidatuddannelse, gælder kravet også først fra september 2015. I praksis gør det en kæmpe forskel for min personlige kandidatuddannelse. Men beslutningen om udsættelse (i stedet for udslettelse) bærer klart præg af netop en bevidsthed om, at de studerende, der har protesteret også for de flestes vedkommende vil være på vej ud af vagten til den tid, og kampgejsten være faldet. Det betyder nu engang ikke lige så meget om det er ens egen uddannelse, eller de kommende studerendes, der er på bødding. 

Reglerne om orlov og studieaktivitet er stadig de samme for dig som nu, og der kan tidligst blive ændringer i 2015. Der bliver heller ikke lavet om på, at førsteårsprøven fortsat skal bestås inden udgangen af andet studieår.

[her stod der noget om, hvor man kan læse mere]

Vi arbejder på flere måder på at leve op til Studiefremdriftsreformen. Vi har blandt andet nedsat et 12-mandsudvalg bestående af seks studerende og seks repræsentanter fra KU's ledelse. Udvalget skal drøfte, hvordan vi nedbringer studietiderne og skal komme med anbefalinger til, hvordan vi på KU implementerer de nye krav under hensyn til KU's uddannelseskvalitet og gode studiemiljø. Et godt initiativ. I approve. Har du forslag til, hvordan vi på KU nedbringer studietiderne, kan du skrive til [...].

Et andet område er et velfungerende studiemiljø. Det er et helt centralt satsningsområde på KU i de kommende år. Vi har derfor lige vedtaget "Strategi for studiemiljø 2014-2016 - Vej til bedre læring", der skal være med til at skabe de bedst mulige rammer for KU-studerendes faglige læring og udvikling. Strategien fokuserer på forbedringer inden for det fysiske studiemiljø, det psykosociale studiemiljø og det digitale studiemiljø. Desværre er det lidt ligegyldigt om man har verdens fedeste sociale rammer, hvis man ikke har tid til at se sine medstuderende, fordi man skal følge 60 ects + alle de fag, man blev tvangstilmeldt sidste semester, men skal tage om, fordi man havde for travlt og dumpede. Til gengæld kunne det da være lækkert med nogle optimerede læsesale. Nu kommer vi jo inden for de næste par år til at bo der.

 Vi har tyvstartet forbedringen af det digitale studiemiljø og kan derfor nu præsentere en nemmere måde at hente e-mail fra Alumni-postkassen til din private mail. Du finder guiden til hentning af dine e-mail her [...]. Næh, en trøstepræmie. "Vores digitale systemer har været fucked siden vi fyrede halvdelen af administrationen i løbet af de sidste sparerunder, og ingen har haft styr på noget. Men hey, nu fixer vi den lille detalje, at det er lidt besværligt at få mailen til at videresende. Er I ikke glade? Føler I ikke virkelig I bliver begavede når vi sådan sørger for at et af de mest basale tekniske redskaber endelig virker? Har I glemt, at vi fucker med jeres fremtid nu?!"

Jeg ser frem til et spændende 2014 med plads til forandringer og forbedringer i kølvandet på Studiefremdriftsreformen og Studiemiljøstrategien. Sure.

Med venlig hilsen

Lykke Friis



Stol på mig, jeg vil dig kun det bedste. Se, jeg står foran et træ!