lørdag den 16. februar 2013

Kartoffelblinis, laksetartar og urter

Til ordentligt mange mennesker, som i ca. 16 (2 blinis til hver)

Blinis
750 g kogte kartofler
6 æg
4½ spsk. kartoffelmel
3 tsk. bagepulver 
1⁄2 citrons saft 
1 stor dl piskefløde 
45 g smeltet smør 
Groft salt og citronpeber 

Mos kartoflerne fint og rør mosen med resten af indredienserne til en lind og glinsende dej. Tjek at det smager dejligt. Læg med en spiseske sådan nogenlunde runde klatter på en varm pande i lidt smør. Steges gyldne på begge sider - de skal ligne amerikanske pandekager og være sådan lidt tykke i det. Hvis de flyder for meget ud, kan mere kartoffelmel tilsættes dejen.
Serveres lune med  med fyld oven på.

Laksetartar
7-800 g laksefilet uden skind (når nu fiskehandleren har tilbud, kan man lige så godt fråse), der gerne har været frosset ned natten over og er tøet langsomt op i køleskabet - optimalt
Hakket rødløg

Hakket forårsløg
½ citrons friskpressede saft 
salt, peber og gode intentioner

Laksen hakkes, groft eller fint alt efter energiniveau og blandes med resten af ingredienserne. Er man lidt stresset, kan det ske, at man taber en ordentlig skefuld cremefraiche ned i skålen, det kan med fordel søges fisket (he he) op, og replaceres det korrekte sted, men man kan finde, at man er nødt til at servere en lidt mere lyserød tartar end tiltænkt. Dette går ikke ud over smagen.

Urtecreme
En hel busk hakket persille og en ordentlig tot hakket purløg
Et par deciliter cremefraiche 9%
Et par spiseskefulde af den gode mayonnaise, man kan købe i små poser
Salt og friskkværnet/myrdet peber

Røres sammen. Tilsmages. Nom

Der stables og serveres med et stolt smil. Yders dejligt med en lille pagne til, men andre drikkevarer går jo også.

Skal spises samme dag. Rå fisk holder ikke for evigt.