onsdag den 3. oktober 2012

Etymologisk udflugt med det 'urbane'

'Urban' er faktisk slet ikke noget nyt buzzword. I følge Ordbog over det danske sprog, der er en historisk orbog som behandler dansk sprog fra 1700-1950, kommer ordet 'urban' af det latinske 'urbanus', afledt af 'urbs', der betød 'by'. På dansk blev udtrykket først brugt i betydningen 'dannet'/'kultiveret' afledt af datidens overbevisning om at dannelse hørte byen til, og at bymennesket var finere end den almene bonde (det er et sjovt lille twist, at 'kultiveret' kommer af det latinske 'cultus', der oprindeligt blev brugt om dyrkningen af jorden).

Denne betydning af ordet holdt ved indtil for relativt nylig. I Den danske ordbog, der beskæftiger sig med moderne dansk sprog, kan man f.eks. læse, at der i Arne Lunds Arbejdsliv. Arbejdere i går, i dag, i morgen, Gyldendal, 1988, står: "Selve forhandlingerne foregår i en urban tone. Skænderier hører til sjældenhederne." Denne ordbog lister dog også den nye danske brug af 'urban', nemlig i betydningen 'bymæssig', som jeg vil vove at påstå både i daglig tale og faglig brug nu fuldstændig har overskygget den gamle danske betydning af ordet. Dog står det stadig i ordbogen, og det er således ganske forsvarligt at give ordets gamle betydning en personlig verbal renæssance.

'Urban' har således altid betydet 'noget, der har med byen at gøre', men hvor man i 1800-tallet så en direkte lighed mellem by og dannelse, har man i dagens senmoderne, urbane samfund, hvor bylivet er langt mere normalt og af en højere standard for flere, lagt dannelsesidealet på hylden, og fokuserer nu i stedet mere på den tekniske side af byen: dens fysiske udbredelse og manifestationer.
På den måde siger ordet altså faktisk en del om samfundet og den historiske udvikling af nogle generelle 'attitudes' til verden.
En anden interessant vinkel man kunne lægge på 'urban' er den igangværende sprogudvikling. Hvad sker der f.eks. med ordet, når det bruges af et firma som Urban Outfitters? Hvilke idealer bliver der solgt med deres tøj, og hvordan er forbindelsen mellem disse og mærkets navn?


Er URBAN OUTFITTERS måske den moderne urbane (hvad det så end betyder i dag) jungles fristed, hvor de vilde hipsters kan finde et emotionelt helle gennem erhvervelsen af 'autentiske' objekter med tilpas kitschy, retro, vintage 'feel'?

Et forsøg på at genfinde den uforfalskede natur i  en cement- og chinaboxkultur?

Og hvad vil det sige, at være dannet i dag?