onsdag den 18. januar 2012

Kunsten at stege en hel kylling

At lave helstegt kylling er faktisk lettere end man tror, men koncentration, vilje og mod, må man have. En god ovn er også godt. Den skal forvarmes til 230 grader, ikke noget med varmluft, bare helt almindelige grader.

Så skal fuglen vaskes. Skyl den godt indeni og fjern eventuelle indvolde. Det er essentielt at fuglen ikke kommer ind i ovnen i våd tilstand. Derfor må den duppes forsigtigt med køkkenrulle på en sådan måde, at den bliver nogenlunde tør både udenpå og indeni, men så blidt, at der ikke sætter sig papir fast over det hele. 
Husk at kigge efter små fjer, der ikke er blevet fjernet. 
Massér så kyllingen med groft, godt salt og friskkværnet peber. Andre krydderier kan tilføjes, men jeg foretrækker at kyllingen kommer ud af ovnen ærlig og uforfalsket i smagen. 
Lårene skal bindes sammen med madlavningssnor (eller andet, man lige har for hånden, og som ikke virker som om det vil: 1. forgifte maden, 2. smelte, 3. smitte af). Jeg kunne ikke opstøve snor denne gang, så mine fugle, blev slutty fugle. De smagte stadig fint, så det er altså mest for at holde på formerne.

Stil kyllingen på en rist, men over noget, som safterne kan løbe ned i. Forlad så fuglen. Den skal have mellem 50-60 minutter, måske mere, hvis den er stor. Hvis man er i besiddelse af et stegetermometer, kan man stikke i fuglen, for at tjekke om den er færdig. Men ellers er den det som regel, når skindet har fået en smuk, gylden farve og buler ud over det hele på grund af safter og fedt, der er fanget under det. Hvis man, når man tager fuglen ud, har problemer med at holde den samlet, fordi den er så mør, er det også en god indikator. 

Så skal fuglen parteres. Faktisk skal den helst spises straks, da det absolut er i de korte øjeblikke efter fuglens befrielse fra ovnen, at den smager aller bedst. Men vil man ikke på barbarisk vis nedsvælge hele dyret over køkkenbordet, kan man jo altid bare skære lidt fra mens man forbereder den på servering. Gør man det ikke, snyder man sig selv. 

Husk, at kyllingen skal stå alene i ovnen. Det gælder om, at den har det så tørt som muligt, for kun sådan bliver skindet rigtig sprødt. Derfor ikke noget med nogle kartofler i bradepanden nedenunder. Med mindre, man kan leve uden sprødt skind, selvfølgelig. 

Jeg synes, det er lækkert, at servere fuglen med en masse forskellige salater, stegte auberginer, frisk flute og en god sennep. Og vin. Husk vin.